Saturday, September 15, 2012

Грижа за кожата: Акне и как да отвърнем на удара (част втора)

картинката е от интернет
   

  Здравейте, прекрасни! В края на първата част обещах да ви покажа любимите си домашни маски срещу пъпчици и акне, отново страшно ефективни. Надявам се да  ви влязат в употреба. Ето ги и тях.


Първата маска :
  • жива мая  (не използвайте мая на гранули)
  • лъжичка прясно мляко
  • хума (по желание)
Живата мая може да намерите във всеки супермаркет или квартален магазин. Струва около 35 стотинки и ще ви стигне за 2-3 маски. Маята е страхотно оръжие срещу мръсотията и петната от пъпки. За един месец я правете 2 пъти седмично, след това може да намалите до веднъж в седмицата. Тази маска не само ще ви помогне срещу пъпките, но и ще избистри тена на лицето и ще го освежи. Затоплете в малка чашка една лъжица прясно мляко в микровълновата за 10 секунди, отчупете парче от маята и разбъркайте добре със сламка или клечица. Целта е да стане хомогенна смес, нито твърде гъста, нито твърде рядка. Ако стане прекалено рядка добавете малко хума, за да я сгъстите (хумата не бива да бъде в контакт с метал, за това използвайте клечка или сламка!!!) Стойте 15-20-30минути, ще усетите опъване и стягане - тогава е момента да я махнете. Може разбира се да седите и повече, но махането е малко по-трудно. За премахването на маската използвайте отвара от лайка (кипнете и задушете обикновено пакетче чай от лайка, докато чакате маската да стегне). Хубаво е да я отмиете по този начин, защото както знаете лайката успокоява кожата и е с антисептично действие. След като сте свалили маската не мокрете кожата на лицето поне 2 часа. 

П.С. Ако не сте свикнали с миризмата на мая, може да ви е малко неприятна. На мен лично не ми пречи, защото съм свикнала да се развихрям в кухнята.Втората маска :
  • аспирин на прах или необлечена таблетка
  • мед
Веднъж-два пъти седмично правете тази маска. Разтворете 2 таблетки аспирин с няколко капки вода, добавете около чаена лъжичка мед и обтрийте нежно лицето. Действа страхотно и като скраб за премахване на излишната мръсотия. По желание може само да натъркате лицето с нея и да я отмиете с нежни кръгови движения. Може и да постоите половин час. Аз лично стоя, но за някой който има по-малък кожен проблем спокойно може да си спести висенето. Резултат се вижда веднага след свалянето на маската или най-късно на другия ден. Кожата буквално светва. 

ВАЖНО!!!

Когато правите маски с аспирин, след свалянето им задължително слагайте крем със слънцезащитен фактор (при положение, че ще излизате навън).
Всъщност е хубаво винаги когато излизате да слагате крем с SPF.
 (няма значение дали е зима или лято)


Това е от мен! Споделете и вашите любими маски за почистване на кожата. Ако открия още  маски,които дават толкова добър резултат ще направя част три. :)

До скоро!4 comments:

Sunday Fairytale said...

Първата маска я позлвах по 3 пъти в седмицата миналата есен-зима. Имаше ефект, макар и бавен. Избистря тена и избелва белезите, луничките и пигментните петънца :) Ще опитам и с номер 2. Аз съм пробвала вариант кисело мляко с аспирин (пак с избелващ ефект), но медът сигурно ще се отрази още по-добре :)

Valeia said...

Ех, за съжаление колкото и чудодейни да са маските резултатите не идват за 1 ден, хахах :D Но трябва да сме упорити! ^^

Unknown said...

Много грамотно подчерта, че маската 1 е хубаво да се измива с чая + да не се мокри кожата на лицето поне 2 часа. Усеща се, че знаеш какво съветваш, браво! Още не съм пробвала такава маска. Днес ще!

Valeia said...

Надявам се да останеш доволна, Поли :) Благодаря ти за милите думи :))